Cara nak berhenti kerja dan jaga anak dirumah. 

Cara nak isteri berhenti kerja dan jaga anak dirumah. Tips ni sesuai bagi mereka yang suka jaga anak sendiri.  Lepas berumahtangga, suami beli 2 rumah untuk investment, isteri beli 1 rumah untuk duduk. Assume both kerja swasta. Kenapa kena beli rumah? 1- harga rumah makin naik, kalau tak naik banyak pun, tetap akan naik. Kalau ada harga rumah turun, boleh share la kat komen. 2- Beli rumah … [Read more...]

Perancangan kewangan apabila masuk umur 30

Sharing. Pelan perancangan kewangan bila dah masuk usia awal 30an. 1- Kerjaya yg tetap. Biasanya kalau kita baru kerja, banyak jump atau tukar kerja sebab nak cari better offer atau keserasian. Tapi bila dah mula umur 30, kena ada goal dan direction dalam kerjaya yang sedang dilalui tu. Kalau tidak, ada je tak kena nanti. 2- Hidup didalam kadar kemampuan sendiri. Kalau sebelum tu banyak … [Read more...]

Free Takaful

Antara kelebihan masuk unit trust. Bila kita invest duit guna akaun 1, tak perlu keluar cash. Dan kita buat konsisten investment. Apabila mencapai amaun 120k dan jadi mutual gold investor automatiknya akan dapat dua perkara. 1- Free takaful 1 to 1. Kalau kita ada masuk fund A, amaun investment kita Rm50k, kita akan dicover Rm50k oleh takaful AIA. Takaful ni untuk waris. Boleh hibah 100%. 2- … [Read more...]

Bagaimana aplikasi dollar kos averaging dalam Unit Amanah

IMG_8397.PNG

Seringkali kita dengar aplikasi dollar cost averaging dalam unit amanah. Dalam erti kata lain purata kos harga unit yang kita dapat jika membeli secara konsisten setiap bulan. Sebagai searing agent unit trust, saya seringkali mencadangkan jika seseorang ingin menggunakan cash yang ada untuk dimasukkan dalam unit amanah, saya akan cadangkan guna separuh, dan lagi separuh buat simpanan berkala … [Read more...]