Cara nak berhenti kerja dan jaga anak dirumah. 

Cara nak isteri berhenti kerja dan jaga anak dirumah. Tips ni sesuai bagi mereka yang suka jaga anak sendiri.  Lepas berumahtangga, suami beli 2 rumah untuk investment, isteri beli 1 rumah untuk duduk. Assume both kerja swasta. Kenapa kena beli rumah? 1- harga rumah makin naik, kalau tak naik banyak pun, tetap akan naik. Kalau ada harga rumah turun, boleh share la kat komen. 2- Beli rumah … [Read more...]

Perancangan kewangan apabila masuk umur 30

Sharing. Pelan perancangan kewangan bila dah masuk usia awal 30an. 1- Kerjaya yg tetap. Biasanya kalau kita baru kerja, banyak jump atau tukar kerja sebab nak cari better offer atau keserasian. Tapi bila dah mula umur 30, kena ada goal dan direction dalam kerjaya yang sedang dilalui tu. Kalau tidak, ada je tak kena nanti. 2- Hidup didalam kadar kemampuan sendiri. Kalau sebelum tu banyak … [Read more...]

Kerja dengan sijil SPM sahaja.

Berapa ramai dari rakan saya, saya sendiri dan rakan fb yang belajar sehingga Ijazah sekalipun, tapi bekerja tiada kaitan pun dengan apa yang dipelajari masa di Universiti Jadi perunding unit amanah, cuma memerlukan sijil SPM je. Kalau ada diploma/degree, bonus. Begitu juga agent hartanah dan perunding takaful. Bukan tak boleh kerja setaraf dengan sijil kita ada... Tapi kadang kala … [Read more...]

Bagaimana nak buat duit secara sambilan?

agent unit trust public mutual

Siapa yang kerja swasta dan ada simpanan wang pekerja. Memang senang nak buat partime job dan ada extra income. Tiada jalan singkat untuk sukses. Ada 2 cara utk jana income bagi pekerja swasta yg mempunyai akaun 2. 1- Gunakan  akaun 2 untuk membeli rumah dan disewakan. Cari rumah murah dibawah 150k. Usahakan dgn mencari, survey market value dan buat loan. Sblm tu tanya bank dahulu … [Read more...]