Cara nak berhenti kerja dan jaga anak dirumah. 

Cara nak isteri berhenti kerja dan jaga anak dirumah. Tips ni sesuai bagi mereka yang suka jaga anak sendiri.  Lepas berumahtangga, suami beli 2 rumah untuk investment, isteri beli 1 rumah untuk duduk. Assume both kerja swasta. Kenapa kena beli rumah? 1- harga rumah makin naik, kalau tak naik banyak pun, tetap akan naik. Kalau ada harga rumah turun, boleh share la kat komen. 2- Beli rumah … [Read more...]

Perancangan kewangan apabila masuk umur 30

Sharing. Pelan perancangan kewangan bila dah masuk usia awal 30an. 1- Kerjaya yg tetap. Biasanya kalau kita baru kerja, banyak jump atau tukar kerja sebab nak cari better offer atau keserasian. Tapi bila dah mula umur 30, kena ada goal dan direction dalam kerjaya yang sedang dilalui tu. Kalau tidak, ada je tak kena nanti. 2- Hidup didalam kadar kemampuan sendiri. Kalau sebelum tu banyak … [Read more...]

Bagaimana aplikasi dollar kos averaging dalam Unit Amanah

IMG_8397.PNG

Seringkali kita dengar aplikasi dollar cost averaging dalam unit amanah. Dalam erti kata lain purata kos harga unit yang kita dapat jika membeli secara konsisten setiap bulan. Sebagai searing agent unit trust, saya seringkali mencadangkan jika seseorang ingin menggunakan cash yang ada untuk dimasukkan dalam unit amanah, saya akan cadangkan guna separuh, dan lagi separuh buat simpanan berkala … [Read more...]

Simpan secara paksa?

Kat mana nak menyimpan duit? Memang ramai tidak suka menyimpan da ada juga yang memberi alasan begini.. 'buat apa simpan duit banyak-banyak..? ' Simpan secara paksa ada beberapa cara. Buat potongan gaji jika anda bekerja makan gaji, atau buat potongan secara auto-debit (tolak akaun bank) jika anda tidak suka slip gaji anda buruk sebab banyak potongan. Semua orang aspek jika menyimpan mesti nak … [Read more...]