Cara nak berhenti kerja dan jaga anak dirumah. 

Cara nak isteri berhenti kerja dan jaga anak dirumah. Tips ni sesuai bagi mereka yang suka jaga anak sendiri.  Lepas berumahtangga, suami beli 2 rumah untuk investment, isteri beli 1 rumah untuk duduk. Assume both kerja swasta. Kenapa kena beli rumah? 1- harga rumah makin naik, kalau tak naik banyak pun, tetap akan naik. Kalau ada harga rumah turun, boleh share la kat komen. 2- Beli rumah … [Read more...]

Perancangan kewangan apabila masuk umur 30

Sharing. Pelan perancangan kewangan bila dah masuk usia awal 30an. 1- Kerjaya yg tetap. Biasanya kalau kita baru kerja, banyak jump atau tukar kerja sebab nak cari better offer atau keserasian. Tapi bila dah mula umur 30, kena ada goal dan direction dalam kerjaya yang sedang dilalui tu. Kalau tidak, ada je tak kena nanti. 2- Hidup didalam kadar kemampuan sendiri. Kalau sebelum tu banyak … [Read more...]

Cara langsaikan hutang rumah yang anda duduk dalam masa 10 tahun

Cara langsaikan hutang rumah yang anda duduk dalam masa 10 tahun + Tips ni nampak tak best pun, tapi boleh la sekadar ilmu. Beli rumah pertama dalam lingkungan harga Rm200,000. Installment Rm900+. Duduk dan byr mcm biasa. Tahun kedua, beli rumah lagi 1, harga Rm200,000. Sewakan Rm1000+. Duit sewa simpan. Byr pembiayaan bank mcm biasa (guna duit gaji). Tahun ketiga beli rumah Rm400,000 untuk … [Read more...]

Cara sediakan dana pendidikan anak

Kes study. Disebabkan ramai cerita pasal pinjaman pelajaran sekarang. Masa belajar memang tak fikir pun pasal pinjaman, janji dapat pinjaman sebab nak belajar. Duit tak begitu ada sangat, aku dulu pun pinjam ptptn. Dah pinjam kita bayar la.  So kita cuba lah untuk elak sejarah berulang. Elakkan anak anak kita pinjam ptptn, sebab akan datang pun tak tau ada lagi tak pinjaman mcm ni.. kita … [Read more...]