Cara untuk keluarkan duit kwsp akaun 1

Tajuk memang nampak pelik sebab semua orang tahu mana boleh keluarkan duit kwsp akaun 1 untuk kegunaan sendiri. Kecuali dah sampai tahap umur 55. Tak gitu? Apa yang aku maksudkan dari tajuk adalah keluarkan duit kwsp akaun 1 dan masukkan ke dalam unit amanah. Bila aku bercerita pasal unit amanah seperti dalam entry bertajuk UNIT AMANAH ni,ramai yang masih belum jelas berkenaan ni. Ada juga yang ingat nak masuk unit amanah ni kena guna cash saja.

Korang juga patut tau yang kwsp dah membenarkan pencarum untuk mengeluarkan akauan 1 dan masuk ke dalam unit amanah. Selain pengeluaran yang kebiasaannya orang buat dari akaun 2 seperti bayar duit rumah,beli komputer,pendidikan dan sebagainya. Pencarum kwsp hanya boleh mengeluarkan akaun 1 HANYA untuk melabur dalam unit amanah. Bagi aku ianya satu peluang sebab, kalau nak mengharapkan hanya dividen yang kwsp bagi untuk kegunaan hari tua nanti,tidak la sebegitu banyak.
Sekurang-kurangnya bila dah memindahkan sedikit jumlah dari akaun 1 ke dalam unit amanah,dapat la dividen dari unit amanah dan dividen dari kwsp. Tak ke untung namanya? Berapa pulak jumlah yang layak dikeluarkan dari akaun 1 kwsp? mari sama-sama tengok…

Screen-Shot-2013-09-14-at-12.28.48-PM

– Jadual simpanan asas bermula Januari 2014

Jadual asas diatas adalah jadual yang tetap dan memang tidak boleh diubah. Seperti yang kita tau,sekarang selain di kwsp,kita boleh semak penyata kwsp dari kiosk-kiosk yang kwsp sediakan seperti di EASY RHB ataupun semak secara online. Bila dah tau baki akaun 1,mari kita sama-sama kira..

Katakan aku sendiri yang berumur 27 mempunyai baki kwsp akaun 1 sebanyak RM50,000. Kiraannya :

Baki kwsp akaun 1 = RM50,000.
Simpanan Asas umur 27 = RM18,000

Formula kwsp : Baki akaun 1 kwsp – Simpanan asas = B x 20%. So….

RM50,000 – RM18,000 =  RM32,000 x 20% = RM6400


Hanya jumlah sebanyak RM6400 sahajalah yang layak untuk dikeluarkan dari kwsp akaun 1 dan masuk ke dalam pelaburan unit amanah. Tidak lah banyak kan jika nak dibandingkan dengan pulangan yang akan anda dapat…

Bagi yang masih tertanya-tanya atau blur-blur, boleh terms tinggalkan nama dan Email anda diruang yang disediakan dibawah.

Atau sebarang pertanyaan boleh SMS/WHATSAPP/CALL saya di 013-3288441, saya sedia membantu.

——————————————

Senarai buku-buku pilihan:

Didik anak cemerlang

Tips berhenti merokok

Tips murah rezeki

Belajar cara pelaburan Saham

Panduan mengambil peperiksaan MUET

Cara jana wang dari rumah

Rahsia Rumahtangga bahagia

Panduan membeli rumah lelong 

 

Comments

  1. says

    Skim mana elok untuk melabur bro?

    Seriustak brapa faham pasal unit trust ni. Memang ada minat nak melabur dlm unit trust ni. Boleh tolong ke?

    Nak mula dgn 1k boleh ke?

  2. Anonymous says

    saya berminat, tp nak tau keuntungan tu nanti dimasukkan kedalam KWSP atau diberi kepada kita terus ? Setahun sekali ke ?

  3. Anonymous says

    assalam

    nak tanya sikit ..

    saya layak melaburakan akaun 1 epf kedalam amanah saham sebanyak rm20K. Boleh tak saya melabur dalam 2 amanah saham berbeza seperti 10K ke dalam Public Mutual dan 10K lagi ke dalam Amanah Hartanah ? Sekian. harap pencerahan.

    zam

  4. wani says

    Salam,

    Sy nk tnye, klu invest cash, dpt dividen dlm bentuk cashkan. And then boleh kuarkn bile2 mase ke?
    Pastu, klu invest gune kwsp, dividennye kite dpt cash jgk ke or msk blk dlm kwsp? Dividen dr invest kwsp bile kite boleh guna?de maturity period x?

  5. wanie says

    Salam,

    Sy nk tnye mengenai dividen.
    Klu invest cash, dividen dapat dalam cash jgk kan. And then boleh kuarkn dividen tu bile2 masa ke?
    Klu invest melalui KWSP, dividen dpt dlm bentuk cash or masuk balik dlm kwsp? and soalan sama jgk bile dividen melalui invest kwsp dpt dikeluarkan.
    TQ.

    • aslamber says

      Invest both cash dan epf, distribution yang dapat akan reinvest semula dalam dana kita. Cuma:

      Jika pelaburan cash- kita boleh keluarkan duit pelaburan dan distribution tu anytime.

      Jika pelaburan kwsp- distribution tu jika dikeluarkan akan masuk kwsp akaun 1 pelabur semula.

    • aslamber says

      Dividen dari pelaburan kwsp akan masuk semula dalam kwsp dan tidak boleh digunakan selagi tak pencen/atau berumur 50.

  6. hisham says

    assalamualaikum….bagaimana pula bagi pencaruman yg sudah meninggal dunia,Arwah ayah saya sudah meninggal 6 thn yg lalu. bagaimana dengan akuan 1 arwah ayah saya pula,adakah boleh untuk dipindahkan ke unit amanah kepada balu allayarham.

    • aslamber says

      Waalaikumusalam. Tidak boleh. Ahli keluarga dan waris boleh pergi ke kwsp untuk tuntut duit kwsp- ada beberapa prosedur yg kwsp tetapkan.

      Jika ada kwsp, sebaiknya letak penama di dalam kwsp itu sendiri.

    • aslamber says

      KWSP- dengan kata mudah ‘Kumpulan Wang Simpanan Pekerja’.

      Bagi semua pekerja di malaysia ni, majikan diwajibkan buat potangan gaji masuk dlm kwsp utk dana persaraan nanti.

  7. diana says

    salam,

    kalau dulu saya kerja seatahun.lps tu berhenti ada la sikitduit dlm kwsp.tu bole join jugak ke unit trust?email detail please.

  8. Eja says

    Assalam.. Saya berminat nak join.. tp banyak yang sy kurang jelas. Boleh tak email kt saya details psl investment ni? kalau dah transfer dr akaun kwsp, adakah akan melibatkan cash lagi? apa risiko2 nya?

  9. izzah says

    salam….kalau saya ade wat pinjaman asb….boleh kew keluar akain 1 untuk topup balik pinjaman asb tuu.. ^^ TQ..

  10. norhisham othman says

    assamualaikum..ingin bertanye kalo acc 1 Ade dlm belasan ribu boleh ke buat pelaburan..berminat..sila email saya tq

  11. ramlah binti haji rajli says

    saya cuma ada asb sahaja…..jadi tak sama ke dengan unit amanah tu….boleh explain sikit sbb saya betul2 berminat melabur guna kwsp

  12. says

    Tahun ini agak spoil apabila KWSP telah menaikkan kadar minimum pengeluaran akaun 1 untuk unit Amanah. Biasanya 3 bulan sekali saya akan keluar untuk Unit Amanah disebabkan perubahan baru ini saya terlepas sekurang-kurang 12 bulan kerana kelayakkan minimum telah dinaikkan dan tarikh kelahiran menyebabkan sekali lagi kenaikkan had minimum untuk pengeluaran menyebabkan saya tidak layak. Sabor jer lah.
    akubiomed menulis…Penantian 17 tahun Mee Kolok berakhir di Citrarasa Kuala Lumpur 2014My Profile

  13. Hasnah says

    Assalamualaikum..saya berminat nak melabut duit kwsp saya.

    1) Dalam unit trust tapi tak tahu unit trust yang mana satu dan yang menguntungkan.

    2) Umur saya dah 47 tahun..dalam akaun 1 ada dalam 133K setakat 10/7/2014..berapa saya boleh labur dan macam mana.

    3) Mengikut umur saya adakah saya masih layak untuk melabur dalam unit trust.

    Sila reply di emal saya. terima kasih.

  14. Jazz Ibrahim says

    kalau saya transfer sejumlah dr kwsp akaun 1 sya ke unit trust..boleh tak sya ambil sedikit cash utk keperluan personal?

Trackbacks

  1. […] Ya, sememangnya ramai blogger inginkan pendapatan hasil dari blog mereka. Seperti aku, blogger lain mesti ingat yang hanya syarikat advertising sahaja yang boleh mereka harapkan untuk menjana pendapatan sehingga aku dihubungi oleh orang yang ingin melabur dalam unit amanah. Memang terkejut. Berguna juga entry INI. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam