Bagaimana aplikasi dollar kos averaging dalam Unit Amanah

Seringkali kita dengar aplikasi dollar cost averaging dalam unit amanah. Dalam erti kata lain purata kos harga unit yang kita dapat jika membeli secara konsisten setiap bulan.

Sebagai searing agent unit trust, saya seringkali mencadangkan jika seseorang ingin menggunakan cash yang ada untuk dimasukkan dalam unit amanah, saya akan cadangkan guna separuh, dan lagi separuh buat simpanan berkala setiap bulan secara konsisten.

Mengapa begitu?

Jika ada Rm10,000 cash ditangan basil simpanan atau dapat bonus, cuba simpan Rm5000 dahulu sebagai permulaan, atau paling minima Rm1000 untuk buka akaun unit amanah. Selebihnya, buat simpanan secara berkala setiap bulan.

Hasilnya seperti contoh gambarajah dibawah :

Screen Shot 2014-11-10 at 11.04.18 PM

 

Contoh kat atas menunjukkan Cik Lin menyimpan Rm1000 secara tetap selama 12bulan. So kiraannya begini :

Total simpanan Cik Lin = Rm12000.
Total unit yang dibeli = 62408.28
Current price is 0.2510
Current value investment Cik Lin = Rm15664.47.

Ini adalah contoh untuk mereka yang membuat simpanan tetap di dalam unit amanah tidak kira market tengah naik atau pun turun.

Promosi deposit Rm100 ditawarkan sehingga Disember ini sahaja. Simpan Rm100/bulan bukan sesuatu yang banyak sebenarnya kan?

P/S: objektif pelaburan setiap orang adalah berbeza-beza, dan pastikan anda mendapat pulangan yang berbaloi dari pelaburan wang anda. :). ‘teruskan menyimpan walaupun sedikit kerana ia akan memberi anda kepuasan dimasa akan datang’

Bagi yang masih tertanya-tanya atau blur-blur, boleh terus Email saya di mohdaslam_pm@yahoo.com atau boleh terus Message/Whatsapp ke nombor 0133288441.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam