Cara nak berhenti kerja dan jaga anak dirumah. 

Cara nak isteri berhenti kerja dan jaga anak dirumah. Tips ni sesuai bagi mereka yang suka jaga anak sendiri.  Lepas berumahtangga, suami beli 2 rumah untuk investment, isteri beli 1 rumah untuk duduk. Assume both kerja swasta. Kenapa kena beli rumah? 1- harga rumah makin naik, kalau tak naik banyak pun, tetap akan naik. Kalau ada harga rumah turun, boleh share la kat komen. 2- Beli rumah … [Read more...]

Perancangan kewangan apabila masuk umur 30

Sharing. Pelan perancangan kewangan bila dah masuk usia awal 30an. 1- Kerjaya yg tetap. Biasanya kalau kita baru kerja, banyak jump atau tukar kerja sebab nak cari better offer atau keserasian. Tapi bila dah mula umur 30, kena ada goal dan direction dalam kerjaya yang sedang dilalui tu. Kalau tidak, ada je tak kena nanti. 2- Hidup didalam kadar kemampuan sendiri. Kalau sebelum tu banyak … [Read more...]

Cara nak claim rebate tol plusmiles

Macam mana nak dapat rebate musim raya? Korang dah tau kan date bila yang akan dapat rebate, untuk pengguna kad plusmiles je tau. Ha ni Cara nak claim rebate pengguna kad plusmiles. Kalau korang guna kad plusmiles, dapat la claim rebate kalau guna >rm100/month atau guna masa musim perayaan. 1- Masuk website plusmiles. 2- Login kat first time registration tu. Kalau ada masalah call je … [Read more...]

Cara langsaikan hutang rumah yang anda duduk dalam masa 10 tahun

Cara langsaikan hutang rumah yang anda duduk dalam masa 10 tahun + Tips ni nampak tak best pun, tapi boleh la sekadar ilmu. Beli rumah pertama dalam lingkungan harga Rm200,000. Installment Rm900+. Duduk dan byr mcm biasa. Tahun kedua, beli rumah lagi 1, harga Rm200,000. Sewakan Rm1000+. Duit sewa simpan. Byr pembiayaan bank mcm biasa (guna duit gaji). Tahun ketiga beli rumah Rm400,000 untuk … [Read more...]