Cara sediakan dana pendidikan anak

Kes study. Disebabkan ramai cerita pasal pinjaman pelajaran sekarang. Masa belajar memang tak fikir pun pasal pinjaman, janji dapat pinjaman sebab nak belajar. Duit tak begitu ada sangat, aku dulu pun pinjam ptptn. Dah pinjam kita bayar la.  So kita cuba lah untuk elak sejarah berulang. Elakkan anak anak kita pinjam ptptn, sebab akan datang pun tak tau ada lagi tak pinjaman mcm ni.. kita … [Read more...]

Cara langsaikan hutang rumah yang anda duduk dalam masa 10 tahun

Cara langsaikan hutang rumah yang anda duduk dalam masa 10 tahun + Tips ni nampak tak best pun, tapi boleh la sekadar ilmu. Beli rumah pertama dalam lingkungan harga Rm200,000. Installment Rm900+. Duduk dan byr mcm biasa. Tahun kedua, beli rumah lagi 1, harga Rm200,000. Sewakan Rm1000+. Duit sewa simpan. Byr pembiayaan bank mcm biasa (guna duit gaji). Tahun ketiga beli rumah Rm400,000 untuk … [Read more...]

Tips untuk pekerja kerajaan

Saya pernah buat cuma 60 survey pada kakitangan kerajaan dan mostly pegawai berpangkat 41 keatas. Dalam survey saya, ada 1 soalan berbunyi begini. Adakah anda pernah atau merancang tentang persaraan anda? Hanya 30% iaitu 18 orang sahaja yang jawab ya. Selebihnya tidak dan belum pasti. Saya tahu bukan semua sebab survey saya cuma pada 60 orang. Itu pun tercungap. Kalau buat pada 600 orang, … [Read more...]

Free Takaful

Antara kelebihan masuk unit trust. Bila kita invest duit guna akaun 1, tak perlu keluar cash. Dan kita buat konsisten investment. Apabila mencapai amaun 120k dan jadi mutual gold investor automatiknya akan dapat dua perkara. 1- Free takaful 1 to 1. Kalau kita ada masuk fund A, amaun investment kita Rm50k, kita akan dicover Rm50k oleh takaful AIA. Takaful ni untuk waris. Boleh hibah 100%. 2- … [Read more...]