Apa kelebihan menjadi agent unit trust?

Ramai tertanya tanya, apa kelebihan menjadi agent unit trust?

1 – Unlimited income. Semua nak pendapatan yang tiada limit kan? Bila menjadi unit trust consultant ni, pendapatan kita boleh jadi tiada limit.

Saya sertakan satu kes:

Aslam lulus exam unit trust consultant pada bulan Oktober.

Pada November, Aslam close sales Rm200,000. Komisen Aslam pada November Adalah Rm4000

Pada December, Aslam close sales Rm300,000. Komisen Aslam adalah Rm6000.

Pada Januari, Aslam close sales Rm200,000. Komisen Aslam adalah Rm 4580. Ini adalah kerana Aslam dah menjadi seorang Agency Supervisor (AS)

Dalam industri unit amanah, kita akan naik pangkat berdasarkan performance sales. So cukup kuota sales, automatik akan naik pangkat. Dan secara automatik komisen pun akan bertambah.

2- Carrier Benefit (CB). Dalam industri unit amanah, kita ada komisen tetap setiap bulan yang dipanggil Carrier Benefit. CB ni cara kira adalah, asset under management (AUM) kita iaitu accumulate sales yang telah kita buat.

Rm5,000,000 AUM = Rm1000 komisen tetap setiap bulan.

Bayangkan anda dah lama dalam industri unit trust. Semakin besar AUM, semakin besar CB anda.

3- Group sales. Group sales ni bila kita dah menjadi agency supervisor dan mempunyai agent dibawah kita, walaupun % group sales sedikit, tapi secara tak langsung ianya menyumbang kepada income kita setiap bulan.

4- Bonus tahunan. Bonus tahunan dikira dari sales tunai minima Rm400,000 setiap tahun. Bonus ini adalah bonus extra jika anda mendapat pelaburan tunai. Ianya nampa susah, tapi sebenarnya mudah jika kena gayanya.

5- Trip percuma. Trip percuma adalah trip 5 bintang percuma kepada semua agent yang mencapai target minima. Sangat mudah. Cuma perlua kesungguhan dan setiap tahun akan dapat trip percuma. Cuma perlu bawa badan sahaja.

6- Fleksibel masa. Menjadi seorang agent unit trust- unit trust consultant, masa anda sangat fleksibel. Kita hanya perlu set appointment dan ikut masa client kita. Jika sehari kita ada 5 appointment, dan kesemuanya dah selesai pada jam 1 tengahari, petang anda dah boleh bersantai bersama keluarga. Tak perlu stress menghadap jem di waktu peak. Ini adalah yang disukai ramai, siapa je tak suka waktu kerja yang fleksibel kan?

Bagaimana cara nak jadi agent unit trust?

Pembelajaran yang kena lalui sebelum exam adalah dua kelas basic berkenaan unit trust dan etika seorang unit trust consultant (UTC).

1 – Hadir kelas Understand unit trust basic – UUTB
2- Build 101- kelas berkenaan etika seorang UTC.
Sediakan dokumen berikut;

Salinan fotostat ic 2 keping
Gambar passport 4 keping
Sijil akademik Spm/diploma/degree- salinan dan sijil original
Yuran Exam CUTE Rm265
Walkin ke Branch bersama saya untuk proses penghantaran dan verify cop jari, dan memilih date exam.
Exam amatlah mudah, 2 jam computerized.
Apa tindakan selanjutnya?
Whatsapp saya : 013-3288441.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam